De waarde van de Chinese munt is woensdag voor de tweede opeenvolgende dag sterk gedaald. De yuan verzwakte net als dinsdag met bijna 2 procent ten opzichte van de dollar. Dat zijn de sterkste dalingen van de afgelopen twintig jaar.

De devaluatie hangt samen met een dinsdag geïntroduceerd mechanisme dat de waarde van de yuan meer laat bepalen door ontwikkelingen op de markt. De Chinese centrale bank benadrukte dinsdag nog dat de stevige devaluatie van die dag een eenmalige gebeurtenis was, maar analisten betwijfelen dit en voorzien aanhoudende druk op de munt.

De deskundigen zijn verdeeld over de redenen voor die stap, die dus in eerste instantie vooral zorgt voor een stevige daling. Enerzijds kan het een reactie zijn van Peking op de afzwakkende economische groei in China, aangezien een zwakkere yuan de export van het land vooruithelpt. Aan de andere kant kan de vrijere wisselkoers ook zijn ingegeven door de ambitie van de Chinese regering om de yuan een grotere rol te laten spelen in de wereldeconomie.

Flexibele wisselkoers

De sterke devaluatie van de yuan zorgt voor veel onrust op de financiële markten, omdat het een teken kan zijn dat de Chinese economie nog sterker afkoelt dan verwacht.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemde het nieuwe wisselkoersmechanisme voor de yuan woensdag een welkome stap. De gevolgen moeten volgens het fonds echter blijken in de praktijk. China kan volgens het IMF binnen twee tot drie jaar overstappen op een werkelijk flexibele wisselkoers. Daarmee zou de Chinese munt ook een rol kunnen gaan spelen in het valutamandje waarop het IMF de waarde bepaalt van zijn eigen valuta.

Nieuwe cijfers wezen woensdag op een verdere afname van de groei in 's werelds op een na grootste economie. De productie van de Chinese industrie groeide vorige maand met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni werd nog een plus van bijna 7 procent gemeten.

Beurs Azië

De effectenbeurs in Tokio is woensdag opnieuw met verlies gesloten. Het besluit van de Chinese centrale bank om de Chinese yuan voor de tweede dag op rij te laten dalen zorgde voor verkoopdruk op de Japanse beurs. De Nikkei eindigde 1,6 procent in het rood op 20.392,77 punten.

Japanse bedrijven die veel producten verkopen in China werden van de hand gedaan. Door de afwaardering van de yuan zijn hun producten duurder geworden voor Chinese consumenten. De makers van bouwmachines Komatsu en Hitachi Construction Machinery verloren 2,9 en 1 procent. Horlogemaker Seiko ontsnapte aan de negatieve teneur en klom ruim 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen ook overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 2 procent. De Kospi in Seoul daalde 0,6 procent en de All Ordinaries in Sydney raakte 1,5 procent kwijt. De Chinese Shanghai Composite kende een schommelend koersverloop en noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl